Gogosi(...mai departe)
10 (Voturi: 2) (Vizualizari: 3153) Drojdia se dizolva in putin lapte caldut. Se adauga putin zahar si putina faina si se lasa sa dospeasca. Se acopera cu un servet. Cand a crescut se aduga ouale, restul de lapte, faina, zaharul, sarea, se framanta bine si se lasa la crescut. Cand a crescut suficient se fac gogosile si se prajesc in ulei incins.
Gogosi umplute(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 7570) ncorporati bine zaharul si untul, adaugati laptele caldut si mestecati pana cand untul este topit, dupa care adaugati ouale, varful de sare si extractul de vanilie.
Dupa ce toate aceste ingrediente sunt bine amestecate adaugati drojdia si faina - faina se adauga treptat pentru a nu forma cocoloase - din toate acestea va rezulta un aluat pufos.
Aluatul trebuie framantat aproximativ 5 minute, dupa care se lasa la crescut 1 ora - 1 ora si jumatate, pana se dubleaza in marime.
Dupa acest interval de timp aluatul se intinde cu sucitorul rezultand o grosime de aproximativ 1 cm (presarand dupa nevoie putina faina sa nu se prinda), se taie forme rotunde cu ajutorul unui pahar si se lasa din nou la crescut pentru 30 de minute sau pana se dubleaza in marime.
Intre timp uleiul trebuie sa ajunga la o temperatura de 176 grade C, iar dupa ce aluatul a crescut se scalda in uleiul incins cate 2 minute pe fiecare parte sau pana cand prinde o frumoasa culoare maro. (Important: chiar si dupa ce uleiul la ajuns la temperatura dorita, lasati-l in continuare pe flacara)
Dupa ce s-au racit este timpul pentru umplutura. Pute#355;i utiliza un sac de patiserie #351;i vârful pentru a gauri gogoasa, sau dac#259; nu aveti, doar taiati pur si simplu o fant#259; mica cu un cutit, si impingeti inauntru o lingura de gem. A mai ramas doar sa curarti marginile de gem si sa le presarati cu zahar pudra.
Rumeniti migdalele intr-o tigaie timp de 3 minute, apoi sfaramati-le intr-un procesor de alimente; peste acestea adaugati pe rand untul, zaharul pudra si ouale. La final turnati faina si amestecati pana se omogenizeaza.
Taiati ciresele in jumatati si scoateti samburii.
In tava de cuptor asezati 12 forme de briose si turnati cate o lingura din compozitia de migdale in fiecare forma. Peste acestea mai adaugati cate o lingurita mica de gem si cateva cirese.
Briosele se lasa la cuptor 20 minute, pana se rumenesc. Dupa ce s-au racit se presara putin zahar pudra si se servesc cu frisca.
Intr-un castron mare bate bine ouale si zaharul pana devine o crema pufoasa. Continua sa amesteci in timp de torni usor uleiul, iar la final, adauga vanilia. Intr-un alt castron, combina faina, sarea si praful de copt.
Combina cele 2 compozitii, adauga frisca lichida si amesteca pana la omogenizare. Incorporeaza si afinele dar usor.
Se imparte compozitia in cele 12 forme deja pregatite si se lasa in cuptorul incins 20 minute.
Informatii nutritionale pe portie: 281 calorii, 14.2g grasime, 44mg colesterol
Amesteca bine intr-un castron faina, zaharul si praful de copt. Adauga untul si mai amesteca pana la omogenizare.
Intr-un bol separat amesteca ciocolata topita, oul si laptele, apoi incorporeaza totul in compozitia de faina.
Se umplu formele pe 3 sferturi si se lasa la cuptor 15-20 minute, sau pana cand prind o culoare auriu-maro si sunt coapte. Se scot din cuptor si se pune deoparte sa se raceasca timp de 10 minute.
Intre timp, se amesteca sucul de portocale cu zaharul. Se toarna cu atentie amestecul peste briosele caldute si se lasa la racit complet.
Pentru crema de portocala cu ciocolata alba: bate untul intr-un castron, pana cand devine usor si pufos. Se incorporeaza cu grija zaharul pudra si se mai amesteca inca cinci minute (de preferinta cu un mixer), apoi se poate turna laptele, ciocolata topita si coaja de portocala.
Briosele se decoreaza cu crema obtinuta si se pot servi.
Gogosi coapte(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4136) Pentru a face aluatul, pune Ľ ceasca de lapte cald intr-un castron, presara peste drojdia si lasa sa stea timp de 5 minute.
Intr-un castron mic, combina restul de ˝ ceasca de lapte cu zahar si unt. Adauga-l la amestecul de drojdie. Se amesteca pana se combina. Adauga oul, mai amesteca putin, apoi incorporeaza faina, nucsoara si sarea. Daca aluatul este prea lipicios, se mai adauga incet faina pana cand nu se mai prinde de maini.
Transfera aluatul pe o suprafata presarata cu faina si framanta timp de 5 minute, pana cand aluatul este neted si elastic, apoi aseaza-l intr-un castron mare uns usor, si acopera-l cu folie de plastic (sa il pui intr-un loc caldut aproximativ 1 ora, pana cand se dubleaza in dimensiune).
Dupa ce aluatul a crescut, se rostogoleste pe o suprafata presarata cu faina si se intinde de jumatate de deget grosime. Folosind un taietor de gogosi (sau doua pahare, unul cu gura mai mica la jumatate decat celalalt), taie aluatul folosidn cea mai mare forma, iar cand l-ai terminat, iar forma mai mica si taie in centrul cercului mai mare. Resturile se pot refolosi si face alte gogosi daca vreti.
Pune gogosile intr-o tava pe o foaie de copt (inclusiv cercurile mici, sa NU le arunci, vor iesi mici gogosi fara gaura), acopera-le cu un prosop curat si lasa-le sa stea timp de aproximativ 45 de minute pana ai cresc.
Intre timp se incalzeste cuptorul 190 de grade C.
Cand este cuptorul fierbinte se aseaza tava si se lasa pana cand gogosile se rumenesc frumos. Cand sunt gata se lasa la racit timp de aproximativ 5 minute.
In timp ce gogosile sunt la racit se face glazura.
Pentru a face glazura, combina laptele si vanilia intr-o cratita mica. De focul la mic, pana cand doar se incalzeste. Incet adauga zaharul si amesteca pana cand compozitia este fina. Opreste focul si pune cratita deasupra unui bol cu apa calda.
Aseaza gogosile pe un raft de sarma iar dedesubt o foaie de copt. Se toarna usor glazura si se orneaza dupa preferinta cu alte ornamente. Se lasa sa stea aproximativ 10 minute.
Pentru a face topping-ul de scortisoara, se topeste untul intr-o cratita sau un cuptor cu microunde, si se pune intr-un castron mic. Combina zaharul si scortisoara intr-un castron separat, mai mare.
Pentru glazurarea, inmoaie jumatate de gogoasa in untul topit, apoi trece-o cu partea unsa in amestecul de scortisoara si zahar. Se lasa sa stea pe un gratar de sarma aproximativ 5 minute.